APOTHEEK MARKT 14

MEDICATIENAZICHT

in de apotheek

Neem je veel geneesmiddelen? Ondervind je bijwerkingen of weet je niet goed hoe je alles moet innemen? Vind je het moeilijk om dagelijks jouw medicatie in te nemen? Dan kan het nuttig zijn om een afspraak te maken voor een medicatienazicht.

Wat houdt dit juist in?

Voorbereiding voor jou

Noteer alle medicatie die je inneemt (tijdstip + dosering). Denk ook aan voedingssupplementen, zalven, oogdruppels… Probeer ook eens na te denken aan moeilijkheden die je ervaart (bijvoorbeeld het vergeten van je medicatie, het gebruik van je puffer…). Neem dit mee naar de apotheek.

Inleidingsgesprek

Tijdens dit gesprek overlopen wij jouw medicatieschema grondig. We gaan ook jouw moeilijkheden bespreken en geven allerhande nuttige tips die jou kunnen verder helpen. Na dit gesprek onderzoeken wij of er belangrijke interacties zijn tussen jouw geneesmiddelen, of er medicatie ontbreekt, of er bepaalde medicatie wordt ingenomen als gevolg van een ander geneesmiddel (hoesten is bijvoorbeeld een vaak voorkomende bijwerking bij bepaalde bloeddrukverlagende geneesmiddelen, sommige puffers combineer je best niet met andere geneesmiddelen voor het hart…). Indien nodig nemen wij ook contact op met de huisarts om deze zaken te bespreken.

Opvolgingsgesprek

We bespreken onze bevindingen met jou en je huisarts en zorgen ervoor dat je vertrouwen hebt in jouw medicatieschema.

Prijs
Gratis voor onze huisapotheker-patiënten

Tijdsduur
± 45 min

Vaak gestelde vragen over een medicatienazicht

Wat houdt een medicatienazicht in?

Een medicatienazicht is een persoonlijke begeleiding waarbij we in gesprek gaan over alle geneesmiddelen die je inneemt. Om jou goed te kunnen helpen, bieden we een luisterend oor naar jouw verwachtingen en proberen we samen naar oplossingen te zoeken voor mogelijke problemen.

Na het eerste gesprek analyseren we jouw medicatieschema grondig. We onderzoeken de interacties tussen jouw geneesmiddelen, controleren of er iets ontbreekt en evalueren of er aanpassingen nodig zijn. Indien nodig nemen we contact op met jouw huisarts om eventuele wijzigingen gezamenlijk te bespreken.

Dan volgt een tweede gesprek waarbij we terugkoppelen met jou. We bespreken onze ondervindingen, zodat we samen tot een medicatieschema kunnen komen waarin jij vertrouwen hebt.

Hoe bereid je jouw medicatienazicht voor?

Noteer alle medicatie die je inneemt, vermeld ook hoeveel en wanneer je die inneemt. Denk daarnaast ook aan vitamines, producten op basis van planten, puffers, slaappillen, oogdruppels en zalven. Weet je niet alles, geen probleem, probeer zo veel mogelijk informatie te verzamelen.

Ga op voorhand eens na wat jouw opmerkingen zijn, welke moeilijkheden je  ervaart of waar je graag iets aan wilt doen.

Neem jouw lijst mee naar het eerste gesprek. Indien je dat wenst, kan je ook jouw doosjes meenemen. 

Wie komt in aanmerking voor een terugbetaald medicatienazicht?

Er zijn enkele voorwaarden om het medicatienazicht volledig terugbetaald te krijgen:

  • Je neemt 5 of meer (terugbetaalde) geneesmiddelen

  • Je verblijft niet in een rusthuis of instelling

  • Wij zijn jouw huisapotheker

Nog vragen?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren.