APOTHEEK MARKT 14
ROOKSTOP
in de apotheek
Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid, maar stoppen is altijd gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wij begeleiden jou graag verder waardoor de kans op succes dan stijgt. Tijdens dit gesprek bieden wij jou informatie en tips maar ook een luisterend oor.
Deze dienstverlening loopt in 1 of 2 stappen
1. Een inleidingsgesprek en motivering
Aan de hand van enkele vragen gaan we na welk type roker je bent (matig of zwaar)
We bevragen of je al eerder geprobeerd hebt om te stoppen met roken en hoe het komt dat je het niet hebt kunnen volhouden
We bespreken alle types nicotinevervangers en bekijken met wat jij het beste geholpen zou worden
2. Eventueel een opvolgingsgesprek waarin je moeilijkheden overloopt met ons.
Als je het moeilijk krijgt, kom gerust langs. Wij begeleiden je graag gedurende het volledige, toch wel moeilijk proces.
Tijdsduur ± 20 min
Prijs Gratis
Vaak gestelde vragen over roken/nicotine
Waarom is roken verslavend?
Bij het roken van een sigaret bereikt de nicotine binnen enkele seconden jouw hersenen. Deze nicotine zorgt ervoor dat dopamine (ook het gelukshormoon genoemd) vrijkomt. Hierdoor voel je je goed heel snel na het roken van je sigaret. Omdat je lichaam dit geluksgevoel opnieuw wilt beleven steek je makkelijk en soms onbewust een nieuwe sigaret op.
Deze fysieke afhankelijkheid is niet de enige vorm van afhankelijkheid. Vaak wordt het roken van een sigaret gekoppeld aan dagelijkse activiteiten waardoor het een gewoonte wordt. Daarnaast kan die sigaret een psychologische afhankelijkheid creëren. Voor veel mensen lijkt de sigaret een trouwe vriend op stress-momenten, gevoel van eenzaamheid of verveling.
Wat als ik probeer te stoppen met roken?
De meeste rokers krijgen na dag 1 al last van ontwenningsverschijnselen. Meestal gaat het om slaapmoeilijkheden, toenemende nervositeit, concentratieverlies of bij sommigen zelfs een neerslachtig gevoel. Deze lichamelijke ontwenning duurt ongeveer één maand. Maar om die ingebakken gewoonte af te leren, heb je gemiddeld drie maanden nodig. Zeker in deze kwetsbare beginperiode is het belangrijk om de moeilijke situaties waarbij je in de verleiding zou kunnen komen, te vermijden of ermee te leren omgaan.
Wist je dat roken het effect van jouw geneesmiddelen kan beïnvloeden?
Roken stimuleert bepaalde reacties in het lichaam die een rol spelen bij de afbraak van geneesmiddelen. Door deze reactie kan er een versnelde afbraak zijn van jouw geneesmiddel waardoor zijn werking soms minder goed kan uitoefenen.
Sommige anti-depressiva
De concentratie in het bloed van sommige anti-depressiva blijkt te worden verlaagd door roken. Daardoor kan het geneesmiddel onvoldoende de nodige werking uitvoeren.
Diabetes
Door roken worden de cellen minder gevoeliger voor insuline. Als dit hormoon niet meer goed kan werken, wordt de bloedsuiker te hoog en verhoogt dit de kans op diabetes (= suikerziekte).
Daarom is het zo dat bij diabetespatiënten die stoppen met roken regelmatig een doseringsaanpassing (vaak een verlaging) van insulines nodig zal zijn.
Astma - copd
De werkzaamheid van je puffer kan sterk verminderd zijn in vergelijking met niet-rokers.
Effect op hart en bloedvaten
Nicotine zorgt voor een stimulerend effect op het hartstelsel. Zo verhoogt roken de kans op hart- en vaatziekten. Dit wordt verklaard doordat nicotine een hogere bloeddruk en verhoogde hartslag veroorzaakt.
Nog vragen?
Aarzel zeker niet om ons te contacteren.